Naleśniki z dżemem i owocami. Pyszne i tanie danie na śniadanie lub kolację, naleśniki z dżemem to również znakomity pomysł na słodki deser. Naleśniki z dżemem najbardziej kochają dzieci, ale prawie nikt nie zdoła im się oprzeć. Po usmażeniu naleśniki smarujemy dżemem i zwijamy w rulony lub trójkąty, podajemy na ciepło lub na zimno. Moje domowe naleśniki są z jajkiem i mąką, ale jak chcecie przepis na naleśniki bez jajek to na blogu jest pyszny przepis na naleśniki z twarogiem i wiśniami.
Polecam też inne nasze przepisy na naleśniki.
SKŁADNIKI na domowe naleśniki z dżemem:
3 naleśniki
3 kopiaste łyżki dżemu wiśniowego z całymi owocami
owoce (ocjonalnie)
PRZYGOTOWANIE naleśników z dżemem: Jak usmażyć naleśniki? 1-2 jajka ubijamy z solą, dodajemy 1 szklankę mąki, po 1/2 szklanki wody i mleka, szczyptę soli, dokładnie mieszamy trzepaczką, ciasto naleśnikowe zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło i składniki się połączyły. Ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na gorącej posmarowanej olejem rzepakowym patelni, naleśniki smażymy z obu stron. Do przygotowania naleśników na słodko wzięłam 3 sztuki. Każdy z naleśników smarujemy 1 kopiastą łyżką dżemu np. wiśniowego z całymi owocami, naleśniki zwijamy w rulonik lub składamy w kopertę . Możemy naleśniki posypać owocami np. jeżynami, borówkami i poziomkami, ja takie akurat miałam w zamrażarce. Można naleśniki z dżemem udekorować listkami mięty. Smacznego!