Bułeczki drożdżowe z porzeczkami. Drożdżówki z porzeczkami.
Sezon na drożdżówki z owocami uważam za rozpoczęty, są już porzeczki, jagody pojawiły się też śliwki, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku zakręcone jagodzianki czy Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami, Drożdżówki z serem i jagodami. Polecam upiec bułeczki nietypowe, bo zakręcone. Przytargałam z działki całą masę czerwonych porzeczek, przygotowałam więc pyszne drożdżówki z porzeczkowym nadzieniem z dodatkiem sera. Nie zrobiłam tym razem pysznej kruszonki, bo mi się nie chciało.
A chciało mi się pobawić w ich rolowanie, nadałam im zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls.
Gorące, pachnące drożdżówki z porzeczkami i serem, posypane cukrem pudrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie obowiązkowo z zimnym mlekiem.
Podczas pieczenia bułeczek drożdżowych roznosił się smakowity zapach.
Składniki na drożdżówki:
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
100 ml mleka
5 łyżek cukru + 2 łyżki cukru do posypania
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki masła lub margaryny
Porzeczki
Masa serowa do drożdżówek:
200 g sera z jogurtu greckiego (labneh), ewentualnie ze sklepu serek śmietankowy
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy, dodajemy porzeczki, delikatnie łączymy..
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego.
Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy ser z porzeczkami, posypujemy dodatkowo cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na równe kawałki, mi wyszło 10 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls )
Pozostawiamy drożdżówki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone bułeczki z porzeczkami pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 170°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 190 stopniach). Wyjmujemy i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.