Bułeczki drożdżowe. Drożdżówki z porzeczkami

Bułeczki drożdżowe z porzeczkami. Drożdżówki z porzeczkami.

Sezon na drożdżówki z owocami uważam za rozpoczęty, są już porzeczki, jagody pojawiły się też śliwki, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku zakręcone jagodzianki czy Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami, Drożdżówki z serem i jagodami. Polecam upiec bułeczki nietypowe, bo zakręcone. Przytargałam z działki całą masę czerwonych porzeczek,  przygotowałam więc pyszne drożdżówki z porzeczkowym nadzieniem z dodatkiem sera. Nie zrobiłam tym razem pysznej kruszonki, bo mi się nie chciało.
drożdżówki z porzeczkamiBułeczki z porzeczkami i serem

A chciało mi się pobawić w ich rolowanie, nadałam im zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls.

Gorące, pachnące  drożdżówki z  porzeczkami i serem, posypane cukrem pudrem są idealne  do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie obowiązkowo z zimnym mlekiem.

Podczas pieczenia bułeczek drożdżowych roznosił się smakowity zapach.

Składniki na drożdżówki:

2 ½  szklanki mąki pszennej
1 ½  łyżeczki suszonych drożdży
100 ml mleka
5 łyżek cukru + 2 łyżki cukru do posypania
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki  masła lub margaryny

Porzeczki
Masa serowa do drożdżówek:

200 g sera z jogurtu greckiego (labneh), ewentualnie ze sklepu serek śmietankowy
1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy, dodajemy porzeczki, delikatnie łączymy..

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego.

Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy ser z porzeczkami, posypujemy dodatkowo cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na równe kawałki, mi wyszło 10 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls )

Pozostawiamy drożdżówki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone bułeczki z porzeczkami  pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 170°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 190 stopniach). Wyjmujemy i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *