Zupa gulaszowa wg Piotra
składniki:
- porcja rosołowa ze skrzydłami duża – 1 sztuka
- natka pietruszki (do dekoracji) – kilka gałązek – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- śmietana do dekoracji – 1 łyżka
- marchew – 1 sztuka
- papryczka zielona mała – 2 sztuki
- seler – 1 sztuka
- papryka czerwona słodka – 1 łyżeczka
- olej – 1 łyżka
- Węgierska zupa gulaszowa – 1 opakowanie
- Boczek wędzony 1 cienki plasterek – 1 plaster
- Bulion na wędzonym boczku – 2 sztuki
sposób przygotowania:
- Porcję rosołową dzielimy na kawałki, zalewamy zimna wodą, gotujemy aż pojawią sie na powierzchni szumowiny, które zbieramy łyżką cedzakową, następnie dodajemy 2 kostki bulionu na wędzonym boczku Knorr, plaster boczku i gotujemy tak długo aż mięso będzie miękkie. Porcje wyciągamy z garnka, studzimy i obieramy mięso, które kroimy na małe kawałki. Na łyżce oleju podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy startą marchewkę na tarce o grubych oczkach oraz seler, na koniec dodajemy rozdrobnione mięso i lekko podsmażam. Następnie całość przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy całość i dodajemy pokrojone zielone papryczki.
- Opakowanie węgierskiej zupy gulaszowej Knorr mieszamy z 350 ml zimnej wody i wlewamy do garnka, gotujemy całość 15 minut, cały czas mieszając.
- Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksami śmietany, natką pietruszki i pokrojonym ugotowanym boczkiem.