Na Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Na śniadanie Wielkanocne przygotowałam różne farsze do jajek faszerowanych, których podstawa jest majonez. Jajka faszerowane łososiem wędzonym z majonezem to prosta i szybka przekąska na Wielkanocne śniadanie. Farsz do jajek przygotowałam z posiekanego wędzonego łososia z czarnym pieprzem, z mini korniszonów z chilli, majonezu, żółtek jaj. Jajka faszerowane wędzonym łososiem to bardzo proste, smaczne i cieszące oko danie. Łosoś wędzony z czarnym pieprzem doskonale nada się do Wielkanocnych potraw. Przygotowałam już jajka faszerowane łososiem wędzonym, ale w odrobinę innej konfiguracji składników tutaj
Do przygotowania jajek można wykorzystać majonez kupny, jeśli nie chce mi się lub nie mam czasu zrobić domowy majonez to kupuję tylko Winiary. On najbardziej jest zbliżony w smaku do domowego.
Jajka faszerowane łososiem wędzonym:
składniki:
- 6 jajek + 6 gotowanych żółtek, które zostały z przygotowania myszek z sera
- 2 łyżki majonezu Winiary
- 2 plastry łososia wędzonego z czarnym pieprzem
- 5 mini korniszonów z chilli
- kawałek łososia do dekoracji
- natka pietruszki
Przygotowanie: 6 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do roztartych żółtek z jajek, oraz pokrojonych drobno korniszonów z chilli. Do farszu dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Farsz nabieramy łyżką i układamy na połówkach jajek. Dekorujemy powierzchnię farszu kawałkami wędzonego łososia i natką pietruszki. Podajemy z sałatą, korniszonami, czarnymi oliwkami i marynowaną cebulka. Korniszony są bardzo pikantne więc nie stosujemy więcej przypraw.
Smacznego!
Pingback: Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię