Do tego przepisu można wykorzystać sklepowy makaron kokardki jednak wpadłam na pomysł, aby spróbować przygotować takie kokardki z makaronu własnoręcznie. Dzisiaj zrobiłam od podstaw makaron kokardki z ciasta pierogowego z sosem czereśniowym.
Nie jest to trudne. Polecam, satysfakcja murowana. Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Przepis tutaj.
Inne propozycje na wykorzystanie czereśni:
– koktajl z czereśniami
– sernik z czereśniami
– Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu
– domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym
– kasza manna z czereśniami i czekoladą
Domowy makaron kokardki z sosem czereśniowym:
Ciasto na kokardki przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o 1/4.
250 g mąki,
55 ml oleju,
szczypty soli
125 ml gorącej wody
Jak zrobić domowy makaron kokardki?
Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i radełkiem kroimy w małe prostokąty. Prostokąty na środku ściskamy, tworząc kokardkę, od góry dodatkowo spłaszczamy na środku.
Jak przygotować sos czereśniowy do makaronu lub leniwych pierogów? Sos z czereśni :
250 g umyte czereśnie
1 łyżeczka cukru
50 ml wody
50 ml śmietany 30- 36%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sos z czereśni przepis krok po kroku: Czereśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka z wodą i cukrem, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, oraz mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy razem aż sos zgęstnieje.
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom