Ogórkowa zupa z ogórków kiszonych nie kwaszonych, nie ze sklepu. To jest zupa ogórkowa wg przepisu Piotrka z ziemniakami, marchewką, selerem i pietruszką na porcjach rosołowych z tradycyjnie kiszonych ogórków. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z ulubionych zup mojego męża. Gdy tylko ukiszą się pierwsze ogórki to Piotrek zaczyna gotować zupę ogórkową.
Składniki na zupę ogórkową:
– 300 ml tartych ogórków kiszonych lub ogórków kiszonych
– 4 przednie porcje rosołowe
– 4 ziemniaki
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2-3 liście laurowe
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 150 ml słodkiej śmietany 30%
– sól i pieprz do smaku
jak ugotować zupę ogórkową. Przygotowanie ogórkowej zupy.:
Porcje rosołową zalać 1,5 litrem zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i pokrojone w plastry: marchewkę, pietruszkę, oraz pokrojone w kostkę : ziemniaki i seler, gotować od chwili zagotowania wody 30 minut.Jeśli się zbiorą szumowiny na powierzchni to zebrać je łyżką cedzakową. Wyciągnąć porcje rosołowe, oddzielić mięso z nich, pokroić drobniej i przełożyć do zupy ogórkowej. Dodać słoik ogórków kiszonych, lub zetrzeć ogórki kiszone na tarce jarzynowej i gotować ok. 5 minut. Na koniec zupę ogórkową doprawić pieprzem i wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, doprowadzić do wrzenia, nie trzeba więcej gotować. Zupę ogórkową przelać do talerzy. Udekorować zieleniną.