Indyk w raju został stworzony na potrzeby grillowych poczynań blogerów uczestniczących w programie Przyjaciele Winiary.
Podczas wspólnego grillowania nasz żeński zespół : Ja oraz Ulla (http://
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami to ciekawe zestawienie, pomysłodawczynią farszu byłam ja 🙂
Indyk w raju
- 1 kg piersi z indyka
- 10 szt. suszonych moreli
- 10 szt. suszonych śliwek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- otarta skórka z cytryny
- szpinak baby
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty.
Też robiłam podobne, na zeszłe Święta! Ubóstwiam połączenie mięsa i owoców <3