Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej .  Nie lubię kapuśniaku z kiszonej kapusty, którą robi się na zimę, jest  dla mnie za kwaśny.  Za to uwielbiam kapuśniak z młodej kiszonej kapusty. Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej przygotowuję na żeberkach lub na ogonach wieprzowych. Młodą kapustę sama ukisiłam. Udało mi się też kupić piękny kawałek żeberek wieprzowych, do tego oczywiście domowa młoda kiszona kapusta, o tej porze roku można ją też kupić, w lecie jest najlepsza. Ugotowałam więc kapuśniak z kapusty kiszonej.

Jak zrobić samemu młodą kiszoną kapustę? Przepis znajdziecie tutaj.

Mam już domową młodą kiszoną kapustę po tygodniu kiszenia. Kapuśniak będzie z młodymi warzywami i kminkiem.

Ziemniaki i młodą włoszczyznę od razu wkładamy do zupy razem z kiszoną kapustą, przy gotowaniu przez  1 godzinę warzywa się nie rozgotują, gdyż w kwaśnej zupie gotują się wolniej, a za to oddają cały smak zupie. Podajemy kapuśniak z natką pietruszki, można dodać koperek jak ktoś lubi, np. kapustę zasmażaną zawsze podaję z koperkiem.

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej.
Składniki:

½ kg młodej kiszonej kapusty  z marchewką
25 dag chudego mięsa z żeberek
1 młoda marchewka ok. ¾ szklanki pokrojonej w plastry
1/2 pietruszki – ok. 1/3 szklanki po starciu
kawałek selera – ok. 1/3 szklanki po starciu
por, biała część 1/3
gałązka  lubczyku, czyli maggi ogrodowego
4 średniej wielkości młode ziemniaki
1 łyżeczka ziaren kminku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 litr wody
sól i czarny pieprz mielony do smaku
natka pietruszki

Jak przygotować kapuśniak z młodej kiszonej kapusty na żeberkach?

Kiszona kapusta jest delikatnie  kwaśna. Obieramy włoszczyznę i ziemniaki, myjemy na durszlaku. Marchewkę kroimy w plasterki, por w pół plasterki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce  o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w grubą kostkę .W garnku układamy mięso, warzywa, ziemniaki, kiszoną kapustę i zalewamy wodą . Dodajemy gałązkę lubczyku, kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy kapuśniak na średnik gazie przez ok.1 godzinę pilnując by woda nie odparowała za mocno ( należy uzupełniać ją wrzątkiem). Jak ktoś lubi to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego dla smaku i koloru. Doprawiamy kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Jak ktoś lubi gęsty kapuśniak, to można go zagęścić białą zasmażką (1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 500 ml płynu ) i dodać ją do zupy. Można też dodać podsmażoną na złoto cebulę i pogotować kapuśniak jeszcze kilka minut. Wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości, kroimy drobniej i dodajemy do zupy. Podajemy gorący z kawałkami mięsa. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

  1. Pingback: Młoda kapusta kiszona - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kapuśniak na ogonach wieprzowych - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *