Świąteczne pierniczki

Dzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne, oraz mój prosty sposób na lukier do pierniczków. Przygotowanie lukru z cukru pudru i odrobiny wody to najłatwiejszy sposób lukrowania pierniczków Na blogu są już dwa przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapożyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne.

 Lukier do pierniczków (jak lukrować pierniczki) ja mam dwa sposoby na lukier

  1. Jak zrobić lukier królewski, czyli z białek, cukru pudru i soku z cytryny, który jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały ( kliknij w link). Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków.
  2. Jak zrobić lukier do pierniczków najszybszym sposobem?  Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki – 1/2 szkl. cukru pudru +1-2 łyżki wody + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki spożywcze. Gdy skończy się jedna porcja lukru, przygotowuję kolejną.

Świąteczne pierniczki z lukrem.

Świąteczne pierniczkiŚwiąteczne pierniczki

Ja podczas dekorowania pierniczków

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg)
4 pełne łyżki miodu  lipowego
200 g cukru pudru
125 g  margaryny
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3-4  łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta

Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy  na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną .

Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić.

Przestudzone pierniczki ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, w zależności co komu w sercu gra. Dekorowanie pierniczków odbywało się podczas Wielkiego pierniczenia, gdzie mój blog i Akademia Smaku ma swój udział. Lukier można dekorować kolorowymi posypkami, gwiazdkami, kulkami, perełkami, kolorowym cukrem, różne posypki w ofercie ma Dr. Oetker.
Polukrowane pierniczki można przechowywać w metalowym pudełku , a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki z piernikami świeżą skórkę od jabłka.
Świąteczne pierniczkiŚwiąteczne pierniczki

* zdjęcia wykonała Ewa Waszkiewicz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Świąteczne pierniczki

  1. Pingback: Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Jak zrobić lukier? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Piernikowe serca z lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  4. Pingback: Choinki z piernika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *