Ogórkowa ze świeżych ogórków. Zupa z ogórków.

Dzisiejsza zupa ogórkowa jest trochę nietypowa, gdyż zupa ogórkowa przygotowana została tym razem ze świeżych ogórków, z dodatkiem sałaty Radicchio, sera mozzarella. Zupa z ogórków została doprawiona ognistą mieszanką przypraw. Wykorzystanie świeżych ogórków to nie jest mój autorski pomysł, ostatnio widziałam zupę ze świeżych ogórków u Karmelitki, ale ta moja jest zupełnie inna. Często robię chłodniki lub koktajle ze świeżych ogórków, nigdy nie dusiłam świeżych ogórków, zupa ogórkowa jest podana na gorąco.
Kropką nad i… w tej zupie ogórkowej są paseczki smażonego boczku.
Ogórkowa ze świeżych ogórków. Zupa z ogórków:
Ogórkowa ze świeżych ogórkówOgórkowa ze świeżych ogórków
Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na zupy ogórkowe:
Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej.
Składniki:
2 małe młode ogórki lub 1  długi ogórek zielony
1/2 cebuli
około 300 ml bulionu warzywnego
1 serek mozzarella
2 listki sałaty Radicchio
3 plasterki boczku
ognista mieszanka przypraw
 Przygotowanie:
Umytego ogórka kroimy w słupki, cebulkę kroimy w kostkę, a sałatę Radicchio w cienkie paseczki. Boczek pokrojony w paseczki szklimy na chrupko, odkładamy boczek na osobny talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulkę, dodajemy świeży ogórek i sałatę, doprawiamy solą i dusimy chwilkę 2-3 minut. Zalewamy całość bulionem, dodajemy pokrojoną mozzarellą, zagotowujemy, doprawiamy ognistą mieszanką przypraw i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia sera.

Podajemy zupę ogórkową z paskami boczku. Smacznego!

Ogórkowa ze świeżych ogórkówSAM_2194SAM_2189

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Ogórkowa ze świeżych ogórków. Zupa z ogórków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *