Pancetta Cups (Tartaletki z boczku)

Ostatnio przygotowałam domową pancettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Pancetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione serem brie, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami i szczypiorkiem. Tartaletki z boczku podawane są na ciepło.Te Pancetta Cups są proste w wykonaniu, ale bardzo efektownie wyglądają, z pewnością zachwycą wszystkich gości. Można powiedzieć, że zbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie.

Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami.

Pancetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam!

Panchetta cupsPanchetta CupsPanchetta Cups

składniki na 6 sztuk:

12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki
3 pieczarki pokrojone w kostkę
6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 plastry sera brie pokrojonego w kostkę
sól morska z pieprzem w młynku Kams

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C. Do silikonowej formy na tartaletki wciskamy po 2 plastry panchetty, aby utworzyły coś w rodzaju koszyczków. Wstawiamy panchettę na 5 minut i zapiekamy. Mieszamy w misce składniki farszu, doprawiamy je sola morską z pieprzem, wyciągamy formę z podpieczona panchettą do której wkładamy farsz, dociskamy. Pieczemy przez 10 minut.

Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) podajemy na ciepło, ułożone na sałacie.

po 2 plastry panchetty układamy w formie na muffinyPodpieczone tartaletki wypełniamy farszem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pancetta Cups (Tartaletki z boczku)

  1. Witam,dzisiaj przygotowałem boczek pod pancete ale mam jedna wątpliwość czy wkładać do worka foliowego.W warunkach beztlenowych o jad kiełbasiany nie trudno.Pancetta ma długą historię jak jeszcze polietylenu nie znano.

    • Przepis jest sprawdzony przez wszystkich moich znajomych. Jak będziesz postępować wg przepisu jad kiełbasiany będzie nie straszny. Sól peklowa i cukier mają odpowiednie włąściwości konserwujące. Pamiętaj, że to ma być worek strunowy i musisz z niego usunąć powietrze, a potem obciążyć czymś cieżkim.

Skomentuj sławek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *