Roladki z piersi kurczaka z natką, musztardą sarepską, serem i wędzonką krotoszyńską to moja kolejna propozycja na danie mięsne przygotowane w parowarze. Kilka dni podałam Wam przepis na pyszne roladki z kurczaka z pasta paprykowa.
Roladki z kurczaka przygotowane w ten sposób są nie tylko pyszne, ale i małokaloryczne. W ciągu 30 minut możemy przygotować smaczną i jednocześnie zdrową (gotowaną na parze) przystawkę, wędlinę.
Roladki z kurczaka z serem i wędzonką tym razem przygotowałam z myślę o wykorzystaniu ich jako okład na kanapki, ale można je również podać jako obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki.
2 piersi z kurczaka
natka pietruszki
2 łyżki musztardy sarepskiej
4 plastry sera
4 plastry wędzonki krotoszyńskiej
sól
czarny pieprz
curry
Dwie pojedyncze piersi kurczaka wkładamy między folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na dwa cienkie płaty. Każdy płat doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry z obu stron, smarujemy od środka musztardą. Układamy plastry sera i wędzonki, oraz obsypujemy natką pietruszki. Następnie mięso ciasno zwijamy w rulon, owijamy roladki dokładnie folią spożywczą i układamy w pojemniku parowaru. Parujemy roladki 30 minut. Jeśli nie macie parowaru zagotowujemy wodę w garnku, wkładamy roladki w folii do wody i gotujemy ok. 25 minut. Roladki wyjmujemy z folii, kroimy w grube plastry.
Mniam. Do kanapeczki w sam raz. Albo do domowej bułki. Albo… Ślinka mi cieknie na samą myśl 🙂