Sernik gotowany na herbatnikach, czyli sernik bez pieczenia pamiętam z dzieciństwa, bo robiła go moja mama, która nie miała kulinarnego zacięcia do pieczenia. Przepis jest łatwy, prosty i dlatego mama robiła ten sernik. Podobną budyniową masę gotowaną, ale bez sera robię też do miodownika. To ciasto nie wymaga dużo pracy, robi się ten sernik błyskawicznie, jedyne czasochłonne jest oczekiwanie na odpowiednie schłodzenie, ale jego smak to wynagradza, bo jest pyszne.
Ten sernik teraz przygotowałam na Karnawał, Piotrek go uwielbia. Przepisy na serniki znajdziecie TUTAJ.
Składniki na blachę 25 x 25 cm:
około 400 g herbatników ( u mnie 2 paczki ciasteczek kakaowych Leibnitz)
serowa masa gotowana:
- 1 kg sera z wiaderka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru o poj. 250 ml (220g)
- 1 op. ekstraktu z wanilii z burbonem
- 125 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
polewa czekoladowa:
- 150 g glazury na polewę lub gorzkiej kuwetury lub czekolady
- 100 ml mleka kondensowanego 4 % tłuszczu
prażone płatki migdałów do dekoracji
Ja przygotować sernik gotowany na herbatnikach:
W rondelku roztopić masło z cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie dodawać stopniowo ser i jajka cały czas mieszając. Budyń rozprowadzić w mleku i wlać do masy. Gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie wylać połowę masy. Przykryć warstwą ciastek i ponownie wylać masę, przykryć herbatnikami.
W garnku wymieszać mleko z glazurą czekoladową. Podgrzewać chwilę do momentu połączenia. Wylać polewę na herbatniki. Posypać migdałami i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Ps. można zrobić jedną warstwę na większej blaszce, ale sernik będzie niższy.