Ostatnio przygotowałam domową pancettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Pancetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione serem brie, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami i szczypiorkiem. Tartaletki z boczku podawane są na ciepło.Te Pancetta Cups są proste w wykonaniu, ale bardzo efektownie wyglądają, z pewnością zachwycą wszystkich gości. Można powiedzieć, że zbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie.
Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami.
Pancetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam!
składniki na 6 sztuk:
12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki
3 pieczarki pokrojone w kostkę
6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 plastry sera brie pokrojonego w kostkę
sól morska z pieprzem w młynku Kams
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C. Do silikonowej formy na tartaletki wciskamy po 2 plastry panchetty, aby utworzyły coś w rodzaju koszyczków. Wstawiamy panchettę na 5 minut i zapiekamy. Mieszamy w misce składniki farszu, doprawiamy je sola morską z pieprzem, wyciągamy formę z podpieczona panchettą do której wkładamy farsz, dociskamy. Pieczemy przez 10 minut.
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) podajemy na ciepło, ułożone na sałacie.
Witam,dzisiaj przygotowałem boczek pod pancete ale mam jedna wątpliwość czy wkładać do worka foliowego.W warunkach beztlenowych o jad kiełbasiany nie trudno.Pancetta ma długą historię jak jeszcze polietylenu nie znano.
Przepis jest sprawdzony przez wszystkich moich znajomych. Jak będziesz postępować wg przepisu jad kiełbasiany będzie nie straszny. Sól peklowa i cukier mają odpowiednie włąściwości konserwujące. Pamiętaj, że to ma być worek strunowy i musisz z niego usunąć powietrze, a potem obciążyć czymś cieżkim.