Na Wielkanoc na talerzach u Nas zawsze pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka, żółty ser, wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany!
12 jajek przepiórczych
2 parzone domowe białe kiełbasy
rzeżucha
1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary
Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy na 12 części o grubości ok. 2 cm. Na wykałaczkę nabijamy kawałek białej kiełbasy, smarujemy ją sosem chrzanowym, posypujemy rzeżuchą, wbijamy ugotowane jajko, sam czubek dekorujemy rzeżuchą, doprawiamy solą i białym pieprzem.
Apetyczne koreczki! Fantastyczny pomysł na przystawkę! 🙂
Pingback: Jajka faszerowane chrzanem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rewelacyjnie wyglądają, podłapuję pomysł na święta … dziękuję 🙂
wyglada fantastycznie
wyglądają świetnie! 🙂 kilka składników w innej aranżacji i wspaniałość gotowa! zapisuję 🙂
Jeśli ktoś nie ma jajek przepiórczych, wystarczy zwykłe jajo przeciąć na pół, ta połówka z czubkiem do koreczków, a druga połówka do sałatki lub do żurku wykorzystać można.