Sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem gości u mnie na każde święta i uroczystości.
SKŁADNIKI:
- 5 kartofli,
- 2 marchewki,
- 1/2 selera,
- 5 jajek,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
- 100 ml majonezu Winiary.
- sól morska i pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy od zagotowania 8 minut i studzimy w zimnej wodzie a potem usuwamy skorupki. Ugotowane warzywa: kartofle, marchew i seler kroimy w drobną kostkę. 5 jajek rozdrabniamy w drobną kosteczkę krajalnicą do jajek, szczypiorek siekamy i wsypujemy do miski, część zostawiamy do dekoracji. Wszystko mieszamy w misce. 3 ogórki kiszone kroimy ostrym nożem drobniej niż pozostałe warzywa, możemy usunąć skórkę. Całość doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Do sałatki dodajemy majonez i mieszamy ostrożnie łyżką. Z sałatki formujemy stożki za pomocą niewielkich szklanych naczyń i podajemy je na ozdobnej sałacie, dodatkowo posypałam je siekanym niezbyt drobno szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Ze skórki ogórka świeżego zrobiłam ozdobne spirale.
Pingback: Kurczak pieczony ziołowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię