Babka marmurkowa bez tłuszczu

Miałam przygotować na Wielkanoc tradycyjną babkę piaskową marmurkową. Bo babki pisakowe są bardzo delikatne i sypkie jak piasek, dlatego  tak się nazywają. Jednak przez moją „sklerozę” upiekłam babkę marmurkowe bez tłuszczu. Margarynę rozpuściłam w garnuszku, a po wstawieniu formy z ciastem do piekarnika zauważyłam że margaryna stoi sobie dalej na kuchence;) Myślę, że brak margaryny wyszedł babce marmurkowej na zdrowie, bo oprócz tego że jest smaczna, stała się do tego mniej kaloryczna, czyli prawie dietetyczna.  Wykorzystałam też 3 rodzaje mąki: ziemniaczaną, ryżową i pszenną. W szafce nie było tyle mąki ziemniaczanej, więc zastosowałam mąkę ryżową, którą ostatnio kupiłam w Kuchniach Świata

Głównym składnikiem  babki piaskowej jest mąka ziemniaczana (im więcej skrobi tym ciasto jest bardziej sypkie) z  niewielkim dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej.

W tym przepisie wszystkie gatunki mąki są w tej samej ilości, 1/2 szklanki. Pozostałe składniki to jajka (najlepiej by były w temp. pokojowej) cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Babka marmurkowa bez tłuszczu light

Babka marmurkowa bez tłuszczu

 

Składniki:
5 jajek,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1/2 szklanki mąki tortowej, oraz 1/2 szklanki mąki ryżowej

1 szklanka cukru,

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu Kamis,

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Lukier:

białka i cukier puder

motylki cukrowe do dekoracji

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy z nutą kardamonu, który sprawi, że babka zyska  intensywną waniliowa nutę przełamaną korzennym zapachem kardamonu, proszek do pieczenia i wszystkie  mąki. Dokładnie mieszamy masę mikserem na niskich obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę (ja to robię zawsze trzepaczką Triblade Kenwood), łączymy białka  z ciastem za pomocą łyżki silikonowej. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do 1/3 wysokości formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką tartą, nakładamy łyżką kakaowe ciasto . Przekładamy resztę jasnego ciasta. Pieczemy około 45 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów formy) w temp. 160 stopni z termoobiegiem.

Upieczone ciasto lukrujemy i dekorujemy cukrowymi motylkami. Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy go za pomocą elektrycznego miksera, będzie gęstszy i bardziej bielszy jak zrobimy to mechanicznie. Ubijamy tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencji lukru.

Babka marmurkowa bez tłuszczuBabka marmurkowa bez tłuszczubabka marmurkowa bez tłuszczubabka marmurkowa bez tłuszczu

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Babka marmurkowa bez tłuszczu

  1. Pingback: Jak zrobić lukier? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *