Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne!
Polecam również przepisy na:
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe)
Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika 🙂 Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta.
Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym.
Składniki:
na ciasto:
1 szklanka* mąki tortowej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
4 łyżki oleju
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml
nadzienie:
250 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję mechanicznie. Suche składniki mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, można też ręcznie, ale ja lubię ułatwiać sobie kuchenne prace. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale ja pomijam ten etap. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekamy 10 minut, aż ciasto straci surowość.
Truskawki płuczemy, osuszamy, odrywamy szypułki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, połowę ubitego białka mieszamy z truskawkami i wykładamy na ciasto. Resztę białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na truskawki jak mini bezy.
Całość zapiekamy ok 25 min w 150 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i suszymy bezę aż ciasto ostygnie.
Wyciągamy ciasto, kroimy i zjadamy ze smakiem 🙂
Pyszne ciacho 🙂
Pingback: Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię