Pieczenie ciasteczek powoduje, że się relaksuję w kuchni. Uwielbiam siedzieć w kuchni i wymyślać nowe połączenia smakowe, tak by ciasteczka były smaczne i apetycznie wyglądały. To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka, pachnące karmelem, wanilią z lekko widocznym cienkim paskiem kakao. Tym razem kruche ciasteczka obsypałam karmelem z wanilią. Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka, słodkie, pachnące, z gorzkim kakao. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej kawy.
Wyglądem przypominając Kruche ciasteczka kawowe
Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem
Serowe kruche ciasteczka
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe)
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 g miękkiej margaryny lub masła
1 jajko
kakao
karmel z wanilią w młynku
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade.
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty.
Smacznego!
Małe, waniliowe pyszności do kawy. Czyli coś, co powinno być ciągle w każdym domu. Ale to nie jest możliwe. Dlaczego? Bo wszyscy wiedzą, że takie ciastka długo nie wytrzymają. Znikają zanim człowiek zdąży się obejrzeć 🙂
Pingback: Ciastka owsiane ze słonecznikiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię