Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym

Ciasto z truskawkami i śmietankową pianką jest pyszne. Idealne połączenie kruchego, kakaowego ciasta, truskawek i słodkiej śmietankowej pianki. Ciasto nawet nie zdążyło stężeć, błyskawicznie zniknęło, to jest jego wada, gdyż czuć go było „malizną” jak mówi Piotrek, a to dlatego, że przygotowałam je w małej kwadratowej blaszce 20 x 20 cm.

Polecam to Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym, gdyż jest bardzo, bardzo smaczne 🙂

Tłuszcz jaki wykorzystałam do przygotowania ciasta i śmietankowej pianki to olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale się sprawdza, nie wpływając negatywnie na smak tego ciasta. Również w tym przepisie wykorzystałam olej rzepakowy.

Kruche ciasto z truskawkamiKruche ciasto z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 1 i ½  szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki crunchy z pomarańcza i czekoladą
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka

Wszystkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przekładamy do misy robota, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka, wyrabiamy ciasto hakiem robota, można też zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało, będzie wtedy łatwiej ścierać je na tarce o dużych oczkach.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy.

Składniki na piankę:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 250 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy już będą sztywne, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy powoli suchy budyń śmietankowy cały czas miksując. Na samym  końcu wlewamy cienkim strumieniem olej rzepakowy. Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki crunchy i przekładamy śmietankową piankę, na niej układamy  truskawki, częścią odszypułkowaną do góry. Na truskawki wysypujemy resztę crunchy, ścieramy pozostałą część kruchego, kakaowego ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!

Kruche ciasto z truskawkamiKruche ciasto z truskawkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym

  1. Pingback: Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Kaśka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *