W tym roku Tłusty Czwartek obchodzony będzie 23 lutego, ten smakowity dzień zbliża się wielkimi krokami, dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego. Francuskie oponki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, mi smażenie zajmuje ok. 5 minut + zaś studzenie to tylko 5 minut.
A przyjemność jedzenia, to niestety chwila, chyba że umiemy pohamować apetyt i zostawić sobie kilka sztuk oponek na później 😉 Oponki z ciasta francuskiego są idealne, kruche, miękkie, puszyste, a ich słodkość zależy od ilości cukru pudru jaki wykorzystacie!
Zrobiłam te oponki z bardzo prozaicznego powodu, jestem na diecie, a Piotrkowi zachciało się coś słodkiego, a na męskie zachcianki najlepsze jest ciasto francuskie. Bez bawienia się w przygotowanie ciasta na pączki angielskie czy gniazdka (też mają dziurkę), zrobiłam oponki z ciasta francuskiego, te błyskawiczne oponki są idealne na Karnawał, czy Tłusty Czwartek!
Polecamy też inne nasze najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek, a znajdziecie je w dwóch poniższych wpisach:
– przepisy na Tłusty Czwartek 2015
– przepisy na Tłusty Czwartek 2014
Przepis na szybkie oponki z ciasta francuskiego w 10 minut:
Składniki na ok. 15 oponek:
1 op. ciasta francuskiego
1/3 l oleju rzepakowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie: Z ciasta francuskiego o temperaturze pokojowej wykrawamy za pomocą karbowanej foremki lub szklanki kółka. W środku każdego krążka za pomocą małej ozdobnej foremki lub kieliszka robimy dziurkę.
Oponki smażymy partiami (po 3-4 sztuki) na rozgrzanym oleju do ok.175 stopni tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Wykrojone środki również smażymy.
Temperatura oleju nie może być wyższa, gdyż oponki się spalą i do tego nie wyrosną. Usmażone oponki odsączamy ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem.
W ciągu 10 minut, oponki są gotowe do jedzenia! Smacznego!
Pingback: Rożki francuskie w 15 minut - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię