Oponki z serka homogenizowanego. Oponki serowe, czyli pączki serowe z dziurką nazywane tak są, gdyż wyglądają jak opona samochodowa. Przeważnie smażę oponki z twarogu, albo na serze risotta. Tym razem usmażyłam oponki z serka homogenizowanego, były delikatne, lekkie i bardzo smaczne, a z cukrową posypką wyglądały bardzo efektownie. W czasie karnawału mogą być dekoracją stołu, polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają tyle zachodu co pączki drożdżowe!.
Oponki serowe z twarogu,
Oponki z ciasta francuskiego
pączki angielskie, z sera risotta
pieczone maślane oponki serowo-waniliowe
Po usmażeniu oponki serowe zostały polukrowane i posypane cukrową posypką,
Oponki serowe – najlepszy przepis, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku 🙂
Przepis na oponki z serka homo jest prosty jak drut, aby przygotować 13 sztuk oponek serowych wystarczy:
200 g serka homogenizowanego,
1 ½ szklanki mąki,
1 jajko,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier wanilinowy,
1 łyżeczka sody,
½ łyżeczki proszku
szczypta soli.
Olej do smażenia
Lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, 1 łyżka soku z cytryny- całość utrzeć w szklance.
Kolorowa posypka cukrowa
Jak przygotować oponki z serka homogenizowanego? Wystarczy w misce połączyć suche składniki, dodać jajko i serek, wymieszać, ja to robiłam drewnianą łyżką, zagnieść na posypanym mąka blacie, rozwałkować na ok. 1 ½ cm i wykrawać kółka, natomiast kieliszkiem robić dziurki na środku każdego kółka. Małe kółeczka wykrojone ze środka oponki można usmażyć, ale je łączyłam i zrobiłam kolejne oponki, został mi tylko 1 mały krążek. Oponki smażymy na oleju, ja robiłam to na dużej głębokiej patelni, smażymy na złoto z obu stron, odsączamy oponki na ręczniku papierowym, ostudzone wystarczy polukrować lub posypać cukrem pudrem.Gdy oponki lukrujemy to potem posypujemy ulubiona posypką, ja wykorzystałam kolorową posypkę cukrową. Smacznego!
Skorzystałam z przepisu i zrobiłam mini pączuszki ,rewelacja ,smak niesamowity.I bardzo tani deserek.