Ten przepis na sernikowe tartaletki z malinami powstał na potrzeby konkursu dla blogerów „INSPIRUJĄCY SMAK NATURY” . Marzyła mi się wygrana w tym konkursie, 4-dniowa kulinarna wycieczka do Włoch dla 2 osób, a konkretnie wycieczka do Toskanii. Byłabym ostatnią ofiarą losu, gdybym nie zaryzykowała. Nic z tego nie wyszło.
Knkurs był na liki, ale przecież podobno marzenia się spełniają.
Serek o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków.
Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami.
Składniki na 12 mini serniczków:
- 300 g serek z Gruszką i Jabłkiem
- 150 g serek śmietankowy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- maliny
- Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek.
Składniki na ciasto kruche:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 żółtka jajek
Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
Deser gotowy! Po upieczeniu sernikowe tartaletki możemy polać musem malinowym i udekorować świeżymi malinami.
Bardzo fajny przepis! Cudowny sposób ułożenia ciasta podkradnę w przyszłości.
Postanowiłam odnaleźć moich konkurentów z konkursu almette i przy okazji poznać nowe, nieznane mi dotąd blogi kulinarne.
Bardzo tu sympatycznie, a zdjęcia cudowne.
Pozdrawiam i życzę dostania się do finałowej 25.
I być może do zobaczenia…
Witam konkurentkę i dziękuję za miłe słowa 🙂
Świetny kształt tartaletek 🙂
Pingback: Sernikowe tartaletki z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Makowe babeczki z kremem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Mini serniczki miętowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię