Tort urodzinowy z owocami i kremową masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Klasyczny, tort z dwóch warstw biszkoptu i dużej ilości sezonowych owoców (borówek amerykańskich i poziomek) jest prosty do przygotowania. Idealny na urodziny zarówno dla dzieci i dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego, na biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam!
Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną?
Przepis na biszkopt:
3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki wody
Przepis na krem do tortu. Masa:
300 g sera mascarpone
330 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej
1/2 szklanki cukru pudru
Borówki amerykańskie, poziomki, wiórki czekoladowe, literki czekoladowe, różyczki dekoracyjne, mięta
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania na gęstą i lśniącą pianę.
Jak przygotować biszkopt do tortu? Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Jak przygotować krem do urodzinowego tortu? Zimną śmietankę do deserów ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami silikonowej szpatułki mieszamy ją z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Upieczony biszkopt wyjmujemy kroimy na 2 blaty.
Dolny krążek zostaje na szklanym spodzie od tortownicy, lub układamy go na paterze, smarujemy go połową kremu i połową owoców, które lekko wciskamy w krem. Przykrywamy krem drugim krążkiem biszkoptu. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, który posypujemy kawałeczkami czekolady, układamy ozdobnie owoce, układamy czekoladowy napis i jadalne różyczki. Wstawiamy tort do lodówki do schłodzenia. Wyjmujemy tort z lodówki tuż przed podaniem na stół. Smacznego!