Schab z żurawiną gotowany w 10 minut! Ten schab ma mało kalorii, a ja jestem na diecie, którą rozpoczęłam na wczasach odchudzających slim&fit. Podczas 7 dniowego turnusu schudłam 3 kg. To sporo i nie chcę tego stracić, więc zamierzam dietę kontynuować i dlatego przygotowałam Schab z żurawiną gotowany w 10 minut. Na 1 porcję mojego dietetycznego dania wykorzystałam 1 cm plaster gotowanego schabu z żurawiną, oraz 2 surówki: jedną z marchwi, a drugą z mixu sałat z pomidorem i ogórkiem.
Schab gotowany w 10 minut przygotowuję często, gdyż domowej roboty gotowany schab to idealna domowa wędlina na kanapki. Gotowanie tym sposobem trwa kilkanaście godzin, gdyż schab gotuje się 2 razy po 5 minut, ale odstęp pomiędzy pierwszym gotowaniem, a drugim musi wynieść minimum 6 godzin. Ugotowany tym sposobem Schab studzi się kolejne 6 godzin w zalewie, w której był gotowany. Jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez lub musztarda. Dzięki tym dodatkom schab gotowany, dzięki nim mięso jest bardzo soczyste, kruche i miękkie.
W zeszłym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się schab ze śliwką. , który był peklowany, a następnie parzony. Polecam ten przepis.
Schab z żurawiną doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków lub schab w 10 minut. Pięknie będzie się prezentował na półmisku wędlin, można go podać np. z galaretą, Takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta.
Składniki na dietetyczny schab gotowany z żurawiną:
kawałek schabu bez kości ok 1 kg
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka domowej przyprawy (suszony czosnek z cebulą)
1 łyżka majeranku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
Suszona żurawina
Przygotowanie schabu z żurawiną: Surowy schab układamy na desce i za pomocą cienkiego, długiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą długość mięsa. Do środka wkładamy ciasno suszoną żurawinę (najlepiej ubić żurawinę trzonkiem drewnianej łyżki), jak żurawina stawia opór to znaczy, że jest wystarczająca jej ilość.
Następnie układamy faszerowane mięso w garnku, wlewamy wodę w takiej ilości, aby przykryła schab (ok. 2 litrów) dodajemy przyprawy oraz musztardę, która nada mięso smaku i kruchości. Zagotowujemy wodę i gotujemy schab pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5-6 minut. Zostawiamy schab w garnku na całą noc, następnego dnia ponownie zagotowujemy płyn i gotujemy wieprzowy schab przez kolejne 5 minut. Ugotowany schab z żurawiną zostawiamy w garnku na 6 godzin. Wyjmujemy ugotowane mięso, osuszamy je na ręczniku papierowym i wstawiamy do lodówki. Ja wykorzystałam plaster gotowanego schabu z żurawiną i surówkami jako fit obiad, resztę gotowanego schabu Piotrek będzie miał do kanapek. Smacznego!