Kiełbasa w boczku z grilla. Grillowane kiełbaski w boczku to prawdziwa rozpusta dla miłośników mięsnych przysmaków z grilla. W sezonie wiosenno-letnim można kiełbaski grillować na prawdziwym grillu w ogrodzie lub na działce. Ja poza sezonem grilluję na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Te kiełbaski grillowałam na patelni grillowej, którą wykorzystuję gdy tylko przyjdzie nam ochota na potrawy z grilla poza sezonem grillowym .
Kiełbaski z grilla w towarzystwie chrupiącego boczku podobnie jak szparagi grillowane z szynką szwarcwaldzką i Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) doskonale zaspokajają nasz apetyt na mięso z grilla. Kiełbaski z grilla podałam z zielonymi szparagami również grillowanymi, całość można podać np. z pieczonymi ziemniakami i jakąś letnią sałatką.
Kiełbasa w boczku z grilla. Grillowane kiełbaski w boczku. Kiełbaski z grilla zawijane w boczek.
Składniki:
cienkie kiełbaski np. śląskie po 2-3 na osobę
tyle długich plastrów boczku wędzonego ile jest kiełbasek lub nawet po 2 sztuki plastrów boczku
majeranek lub oregano
pieprz i wędzona papryka
Kiełbasa w boczku z grilla. Grillowane kiełbaski w boczku . Przygotowanie grillowanych kiełbasek w boczku:
Umytą , osuszoną kiełbasę doprawiamy pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem. Rozgrzewamy patelnię lub grill. Owijamy kiełbaski długimi plastrami boczku, jak boczek jest za krótki to spinamy wykałaczkami. Grillujemy ok. 15 minut często przewracając, gdy zacznie się wytapiać tłuszcz z boczku na patelni układamy zielone szparagi, które doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z domowym sosem np. sosem czosnkowym, BBQ z tego przepisu, lub sosem tysiąca wysp, jakąś pyszną sałatką i pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!