Kiełbasa curry w sosie z mango i curry. Szaszłyki z kiełbasy i mango.
W Niemczech Kiełbasa curry / Currywurst to klasyk, który prawie każdy zna i kocha! Na każdej imprezie w mieście, w każdej budce z fastfoodem i każdym markecie można kupić kiełbasę curry.
Ja przygotowałam własną wersję Currywurst w formie szaszłyków!
Podałam wam wcześniej przepis na domowy sos curry z mango, który zdecydowanie polecam spróbować, a który jest na zdjęciach!
Kiełbasa curry na patyku (Currywurst-Sticks) to nic wymyślnego, robi się ją szybko.
Na blogu można znaleźć więcej przepisów kulinarnych na patyku! Zerknijcie na moje przepisy: satay z kurczaka, Satay z indyka, szaszłyki ze schabu, Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa oraz Kebab z grilla na patyku.
Przygotowanie szaszłyków z kiełbasy i mango z sosem mango i curry,
składniki na 4 szaszłyki z kiełbasy:
2 długie kiełbasy np. kiełbasa parówkowa w naturalnym jelitach
1 mango
curry
4 patyczki do szaszłyków
Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy i mango? Kiełbasę kroimy wzdłuż na długie paski. Oczywiście kiełbasę można pokroić w grube plastry i nabić naprzemiennie z kostkami mango. Nabijamy długie plastry kiełbasy na patyczki do szaszłyków robiąc falę, naprzemiennie z kostką mango.
Szaszłyki smażymy na patelni grillowej posmarowanej olejem aż będą złotego koloru, podajemy z sosem mango z curry i posypujemy dodatkowo szaszłyki odrobiną curry.
Dobre rady:
– Szaszłyki z kiełbasy można również przygotować na ruszcie w piekarniku lub na tradycyjnym grillu.
– Szaszłyki z kiełbasy doskonale smakują z sosem curry z mango.