Sierpień i wrzesień to miesiąc, w którym nie możemy obejść się bez grzybowych potraw.
Na śniadanie jadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych
Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników.
Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką:
1 szklanka kaszy pęczak
250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków)
1 marchewka
750 ml bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
natka pietruszki
sól
pieprz
świeży tymianek
W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego szklimy cebulę, rozgnieciony czosnek i tymianek, a następnie dodajemy pęczak, doprawiamy solą, dusimy do czasu, aż ziarenka pęczaku pokryją się tłuszczem. Wlewamy do kaszy 1/3 bulionu, gdy płyn odparuje wlewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy, gdy kasza wchłonie płyn dolewamy resztę bulionu, oraz dodajemy pokrojoną marchewkę, dusimy aż kasza będzie miękka. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone podgrzybki i całe kurki. Gdy kasza będzie miękka dodajemy do niej grzyby, oraz pokrojone w paski kolorowe papryki, podgrzewamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką podajemy do mięsa, ja podałam do duszonej wołowiny.
Smacznego!