Rydze panierowane smażone. Lubicie smażone grzyby panierowane? My uwielbiamy kanie i rydze panierowane. Przygotowuje się podobnie jak kotlety schabowe, panieruje się te grzyby w jajku i bułce, a następnie smaży na tłuszczu, rydze bardzo zyskują na smaku. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na różne sposoby: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą.
A gdy nasycimy się smakiem świeżych rydzów przygotowujemy z nich przetwory:
– rydze marynowane
– rydze w pomidorach
– smażone rydze marynowane
Dzisiaj właśnie upajaliśmy się smakiem smażonych rydzów panierowanych.
SKŁADNIKI na rydze panierowane smażone:
- Rydze- kilkanaście sztuk
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oleju
Jak przygotować rydze panierowane smażone?
Oczyszczamy rydze ze ściółki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy trzepaczką z 50 ml mleka. Każdy grzyb dokładnie maczamy w roztrzepanych jajkach, potem panierujemy rydze dokładnie z każdej strony w bułce tartej. Rydze smażymy z obu stron na gorącym oleju. Usmażone rydze odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, wykładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
Jaka szkoda że u mnie nie rosną, chetnie bym ich popróbowała:-)
Czy można mrozić rydze
Robiłem bardzo dobre👍