Rydze panierowane smażone

Rydze panierowane smażone. Lubicie smażone grzyby panierowane? My uwielbiamy kanie i rydze panierowane. Przygotowuje się podobnie jak kotlety schabowe, panieruje się te grzyby w jajku i bułce, a następnie smaży na tłuszczu, rydze bardzo zyskują na smaku. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na różne sposoby: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą.

A gdy nasycimy się smakiem świeżych rydzów przygotowujemy z nich przetwory:
rydze marynowane
rydze w pomidorach
smażone rydze marynowane

Dzisiaj właśnie upajaliśmy się smakiem smażonych rydzów panierowanych.

SKŁADNIKI na rydze panierowane smażone:

  • Rydze- kilkanaście sztuk
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oleju

Jak przygotować rydze panierowane smażone?

Oczyszczamy rydze ze ściółki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy trzepaczką z 50 ml mleka. Każdy grzyb dokładnie maczamy w roztrzepanych jajkach, potem panierujemy rydze dokładnie z każdej strony w bułce tartej. Rydze smażymy z obu stron na gorącym oleju. Usmażone rydze odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, wykładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Rydze panierowane smażone

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *