Składniki na bezy (64 sztuki):
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kawy Jacobs CREMA GOLD + 1 łyżeczka do posypania
Białka na bezy ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, miksujemy na najwyższych obrotach. Dla pewności polecam sprawdzić ich sztywność odwracając pojemnik do góry dnem. Następnie stopniowo dodajemy cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Masę bezową przekładamy do rękawa silikonowego z karbowaną końcówką i wyciskamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.
Łyżeczkę kawy przekładamy do sitka i posypujemy delikatnie każdą bezą, tak aby bezy miały delikatne kawowe kropeczki.
Suszymy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, my lubimy niezbyt wysuszone bezy, ale jak ktoś lubi inne może wydłużyć czas suszenia. Bezy wg tego przepisu są zawsze idealne. Oczywiście bezy kawowe podajemy do filiżanki kawy Jacobs CREMA GOLD.
Zdjęcia prezentują się niesamowicie. Mam nadzieje, że dostaniesz główną nagrodę w konkursie durszlaka. Ja natomiast chciałam zachęcić do skorzystania z równie ciekawego i szybkiego konkursu, w którym można wygrać produkty BIO – odpowiednie po tych smakowitościach 🙂 Czas jaki poświęcisz to zaledwie minutka. Wystarczy ciekawy pomysł na hasło reklamowe związane ze zdrowym stylem życia. Więcej szczegółów na fb (po zalogowaniu):
https://www.facebook.com/pages/Vibiopl/1446971335530680?id=1446971335530680&sk=app_139761029533870
oraz
http://www.vibio.pl/konkurs
Zachęcam autorkę oraz fanów jej bloga 🙂
Muszą być pyszne, lubię bezy ale kawowych jeszcze nigdy nie jadłam.
Mmmm… prezentują się znakomicie 🙂