Deser z bitą śmietaną i malinami. Najlepszy przepis na letni deser z malinami, do tego bardzo prosty. Do przygotowania mojego pysznego malinowego deseru wykorzystałam maliny mrożone z zeszłego roku, ale teraz te małe, czerwone i pachnące owoce są już w sprzedaży. Świeże i mrożone maliny są słodkie i doskonale nadają się do deserów, czy koktajli. Robię też z nich przetwory, ale też zamrażam w małych pudełeczkach, aby mieć maliny pod ręką, gdy przyjdzie mi ochota na malinowe desery czy koktajle malinowe po sezonie malinowym. Prawie co niedzielę jeździmy z Piotrem na hamburski Fischmart po świeże owoce i warzywa, tam właśnie zaopatruję się w w większe ilości tych owoców, które zapakowane są w małe pudełeczka z malinami i borówkami, część zjadamy na beżąco, a część wkładam do zamrażarki, aby mieć owoce na zaś… jak przyjdzie na nie ochota! Kupujemy tam też to czego na co dzień, nie spotka się w sklepie, czy w warzywniaku.
Polecam też kilka innych przepisów z malinami:
Maliny w syropie
Rolada biszkoptowa z lodami i malinami
Ciasto kokosowe z pianką i owocami
Kaszka manna z malinami
Dietetyczny mus z malinami
Dietetyczny koktajl z owoców leśnych
Deser piankowy z malinami
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami
Rolada bezowa z malinami
Najlepsze lody owocowe bez maszynki
Sezon na maliny trwa w najlepsze, więc łapcie przepis na Deser z bitą śmietaną i malinami..
Składniki na 2 porcje:
250 g malin
125 g serka mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 30-36%
1-2 łyżki cukru pudru
ciasteczka amaretti
Sposób przygotowania deseru z bitą śmietaną i malinami:
Ciasteczka amaretti rozdrabniamy. Odkładamy garść malin do dekoracji, pozostałe miksujemy blenderem.
Ubijamy mikserem zimną śmietankę, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszając stopniowo obroty miksera dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez krótką chwilę, aby składniki połączyły się.
Wypełniamy pucharki naprzemiennie masą ze śmietanki i sera, musem malinowym i pokruszonymi ciasteczkami. Całość dekorujemy malinami, oraz listkami mięty.
Moje dobre rady:
Aby uzyskać niezbyt drobną strukturę kruszonki ciasteczka wsypujemy do woreczka strunowego, zamykamy i rozdrabniamy za pomocą tłuczka. Ciasteczka amaretti można zastąpić herbatnikami lub musli.
Witam, wielkie dzięki za przepis! Tego naprawdę potrzebujemy latem 🙂