Kto nie lubi Sorbetów owocowych, no kto? Niektórzy powiedzą, a czym tu się zachwycać, zamrożonymi owocami z cukrem i wodą, ale ja dodałam jeszcze łyżkę pysznego miodu drahimskiego; konkretnie lipowego, miody te przywozimy każdego roku z naszego wakacyjnego pobytu na Pojezierzu Drawskim, a konkretnie w Czaplinku! Sorbet to prosty, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się w gorące dni. Bardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach i śmietanie. Sorbety, granita i lody przygotowuję bardzo często, bo wiem co jem. Sorbety można przygotować ze świeżych owoców, ale nadają się też owoce mrożone. Ale latem, gdy mamy bogactwo świeżych owoców, świeże owoce muszą być. Byliśmy ostatnio w Gdyni, a w drodze powrotnej w Żukowie kupiłam pyszne, świeże truskawki kaszubskie, u nich zawsze truskawki są później niż u nas w Wielkopolsce. Truskawki były pachnące, soczyste i nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy.
Idealny Sorbet truskawkowy :
- 1 szklanka Truskawek kaszubskich/ kaszëbskô malëna ChOG
- 1 łyżka miodu drahimskiego ChOG lipowego
- 1/3 szklanki wody
Do rondelka dodajemy miód i zalewamy wodą, gotujemy aż miód się rozpuści i powstanie lekki syrop. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Truskawki wsypujemy do pojemnika blendera, zalewamy słodkim syropem i dokładnie miksujemy. Przekładamy masę owocową do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę).
Sorbet truskawkowy wykładamy do miseczek, ja podałam z listkami mięty. Kto się nie odchudza może dodać bitą śmietanę;)