Gulasz piwny (wieprzowy)

Lubicie gulasze? My bardzo, szczególnie lubimy gulasz wołowy z kaszą jęczmienną. Ale wołowiny nie miałam kupiłam za to piękny kawałek szynki wieprzowej. Część szynki pokroiłam w plastry, z drugiej części postanowiłam zrobić gulasz, ale nie taki typowy, gulasz duszony w ciemnym piwie, które ma ponad 11 % alkoholu. Postanowiłam dodać do wieprzowego gulaszu piwnego również różne aromatyczne przyprawy, typu sos sojowy, indyjskie curry, chilli, które w połączeniu z piwem nadały wspaniały smak i aromat gulaszowi.

Pyszny Gulasz piwny z kaszą gryczaną i burakami.

składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej b/k
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego Kamis
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis
  • szczypta chilli Kamis
  • 1/2litra piwo ciemne Książęce
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie: Mięso wieprzowe od szynki kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju, sosu sojowego, octu winnego, papryki, curry, mielonej papryki, chilli, przeciśniętego przez praskę czosnku i majeranku, do której wkładamy pokrojone mięso, które dokładnie pokrywamy marynatą, wstawiamy do lodówki 1 godzinę. Obrane cebule kroimy w pół piórka.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy zamarynowane mięso, które rumienimy na złoto. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy razem. Wlewamy 1/2 litra ciemnego piwa i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos  dodając mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy.

Podałam z kaszą gryczaną i marynowanymi burakami.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Gulasz piwny (wieprzowy)

  1. Zrobiłam ten gulasz dla faceta. Zamiast Książęcego użyłam piwa Fortuna czarne. Facetowi bardzo smakowało. A połączenie z kaszą gryczaną i buraczkami – idealne. Prosty i szybki (no nie wliczając duszenia;)) sposób na pyszny obiad 😀

  2. Pingback: Golonka po bawarsku z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *