Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

Nowy Rok nie mógł obyć się bez nowego dania. Postanowiłam upiec kaczkę. Do tej pory piekłam kaczkę dwa razy, raz w całości z jabłkami, oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą.

Dzisiaj postanowiłam upiec piersi i udka w piekarniku, obsmażając najpierw części kaczki na patelni. Karol Okrasa poradził aby doprawione części kaczki ułożyć na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i smażyć powoli z obu stron wytapiając tłuszcz. Następnie przekładamy kaczkę do żaroodpornego naczynia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni z termoobiegiem przez 60 minut. Kaczka wyszła miękka i krucha.

Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

Składniki:

– piersi z kaczki
– udka kaczki
– 1 łyżeczka soli
– sól morska prowansalska
– pieprz młotkowany z kolendrą
– majeranek
– 1 pomarańcza
– 8 sporek wielkości młodych ziemniaków
– 1 duża marchew

Przygotowanie:

Części kaczki moczymy przez całą noc w osolonej wodzie: 1 łyżka na litr wody. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę na piersiach kaczki nacinamy nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Delikatnie doprawiamy solą morską prowansalską, posypujemy pieprzem młotkowanym z kolendrą i majerankiem. części kaczki ułożyć na zimnej, suchej patelni skórą do dołu i smażyć powoli z obu stron wytapiając tłuszcz. Umyte ziemniaki kroimy w ósemki, układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy tłuszczem wytopionym z kaczki i układamy kaczkę na ziemniakach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. W między czasie wyciskamy sok z 1 pomarańczy i w połowie czasu pieczenia polewamy sokiem kaczkę, układamy też w naczyniu plasterki marchewki, pieczemy jeszcze 30 minut zwiększając temperaturę do 180 stopni.

Ja lubię piersi z kaczki, więc pokroiłam ja w plastry, podałam z upieczonymi ziemniakami, plasterkami marchewki i borówkami z imbirem i porto.

Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *