Znacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Przepis jest na blogu. A kotlety z jajek i warzyw? Nie jedliście? To koniecznie zróbcie!
Kotlety z jajek i warzyw to bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie. Smaczne kotlety nie muszą być tylko z mięsa! Te kotlety jajeczno-warzywne to nasza kolejna propozycja na lekkie danie.
Polecam też nasze przepisy na:
kotlety ziemniaczane .
krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie),
kotlety np. z kalafiorem .
Ugotowane, obrane ze skorupek jajka i gotowane warzywa można zetrzeć na tarce, można posiekać nożem, można też jajka i warzywa zmielić..
Jak zrobić Kotlety z jajek i warzyw:
składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- ½ selera
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki kaszki manny
- 1 kajzerka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka, warzywa, cebulkę i namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerkę mielimy lub drobno szatkujemy. Masę jajeczno-warzywną mieszamy z surowym jajkiem, kaszką manną, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety z warzywami, albo z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów np. marchewkę zasmażaną z groszkiem.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
wlasnie dzisaij myslalam, ze dawno ich nie robiłam 🙂 a tu u Ciebie są 🙂
Chyba czas na warzywne kotlety!
Wyglądają pysznie!
Dzisiaj robiłam kotleciki jajeczno warzywne dobre są z marynowane papryka