Kurczak faszerowany rukolą

A na blogu przepis na szybki i zdrowy obiad: Kurczak faszerowany rukolą podany z makaronem bezglutenowym z bobem i zielonym groszkiem. Polecam też Pierś kurczaka faszerowana rukolą gotowana na parze

Kurczak faszerowanyKurczak faszerowany

składniki:
pierś kurczaka lub 2 ćwiartki kurczaka
garść rukoli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
pieprz młotkowany z kolendrą
suszone oregano
rukola do dekoracji

Przygotowanie kurczaka:

Pierś kurczaka lub wyluzowane z kości i skóry udka dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni pod przykryciem smażymy mięso po 5 minut z każdej strony, rozwijamy, gdy mięso odparuje kroimy w plastry.
Plastry faszerowanego kurczaka, podajemy z makaronem bezglutenowym i dekorujemy listkami rukoli. Przepis na makaron będzie podany w następnym poście.

Kurczak faszerowany

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *