Gdy znudzą nam się tradycyjne naleśniki to możemy trochę z nimi pokombinować. Możemy przygotować Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym, zamiast płatów makaronu lasagne wykorzystujemy tradycyjnie usmażone naleśniki. Przepis na naleśniki tutaj Potrzebujemy 5 naleśników.
Składniki:
- 5 szt naleśników,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 szt marchewka,
- 1 szt por,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka papryki czerwonej,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- 1 op. pomidorów w puszce z ziołami,
- 1 kostka ser topionego,
- 8 plastrów sera zółtego,
- 200 ml śmietany,
- chilli,
- gałka muszkatałowa,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.
łaaał fajna alternatywa i nareszcie łatwo przygotować dużą lasagne dla całej rodzinki 🙂 A ja muszę przełamać strach i zacząć bardziej eksperymentować w kuchni 🙂 Uwielbiam Pani przepisy! pozdrawiam
Nie należy się bać eksperymentów w kuchni, fajnie jest poznawać nowe smaki lub modyfikować to co uważamy za tradycyjne lub monotonne
Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie naleśników. Naprawdę mi się podoba.
Naprawdę świetna alternatywa dla dość drogiego makaronu lasagne. Super!
Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Męska uczta!” 😉