Pyszna czerwona papryka faszerowana kurkami i mięsem to moja propozycja na wykorzystanie nadmiaru papryki.
Kurki można zastąpić innymi grzybami: prawdziwkami, czy podgrzybkami, papryka będzie równie smaczna jak z kurkami.
Gdy mam dużo papryki to ją przetwarzam jak się da, sporo pokrojonej w paski papryki mrożę w woreczkach strunowych, na leczo, czy gulasz w zimie będą jak znalazł. Przygotowuję też pastę paprykową, pikantny sos paprykowy, marynuję też kolorową paprykę z rozmarynem. Teraz przyszła kolej na faszerowanie i upieczenie papryki w piekarniku.
Papryka faszerowana kurkami i mięsem jest bardzo sycąca.
Składniki:
- 6 szt czerwonych papryk
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 250 g mięsa mielonego,
- 250 g świeżych kurek,
- 1 cebula
- do smaku sól i pieprz,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki oleju
200 g ryżu jaśminowego gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Oczyszczone kurki płuczemy na durszlaku. Podsmażamy kurki na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż, pietruszkę i dokładnie mieszamy farsz. Z papryki ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne, myjemy. Faszerujemy masą wszystkie papryki, układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę do piekarnika, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody z łyżką masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. ok. 140 stopni, pieczemy 45 minut bez czapek, a następnie nakładamy wierzchy papryk i pieczemy jeszcze 15 minut, potem wyłączamy piekarnik i włączamy sam termoobieg i papryki sobie dochodzą.
Po przekrojeniu papryki widać doskonale smakowity farsz.z ryżu, kurek i mięsa.
Pingback: Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uwielbiam te papryki. Dawno nie robilam, a narobiliscie mi smaka tymi pieknymi zdjeciami 🙂 Jutro zrobie na obiad.