Placki z cukinii i polędwicy

Placki z cukinii i polędwicy

Mój tata dba o to, aby każdego roku nie zabrakło na działce własnoręcznie uprawianych warzyw (wysianych, pielęgnowanych i zbieranych) np. cukinii i kabaczków.  Ja muszę potem to wszystko jakoś przerobić na smaczne dania. Polecam kotlety mielone z cukinią, kotlety z kurczakiem i cukinii. Tym razem przedstawiam Wam  pomysł na pyszny, letni obiad. Placki chyba każdy lubi, my szczególnie lubimy placki ziemniaczane, ale ta propozycja na placki nie ma w swoim składzie ziemniaków, gdyż są to placki z cukinii i polędwicy sopockiej. Placki z cukinii przygotowuje się błyskawicznie, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii 😉

Składniki:
1 mała cukinia
ok. 15 dag polędwicy sopockiej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ kartoflanej
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
siekany koperek
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, nie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną polędwicę sopocką, wbijamy 2 jajka, doprawiamy przyprawami do smaku (tak jak lubimy) i dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dodajemy posiekany koperek. Placki z cukinii smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron, podajemy placki z kleksem jogurtu greckiego i koperkiem lub sosem tzatziki.

Smacznego!
Placki z cukinii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *