Przepis na gołąbki bez zawijania

Lubicie gołąbki? Bo my bardzo, jak je robimy to większą ilość, aby można je było zamrozić. Dzisiaj przedstawiam Wam prostszy wersję gołąbków, która jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, do tego zadowoli mojego syna, który zjada mięso i odkłada na bok kapustę, którą ja potem zjadam: gołąbki bez zawijania
W tym przepisie na gołąbki bez zawijania mamy wszystko co w „prawdziwych gołąbkach”:  dobrej jakości mięso, ryż i kapustę.

Przepis na gołąbki bez zawijania:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa z szynki
  • 1 torebka ryżu basmati Kupiec
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/4 główki- kapusta najlepiej włoska
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz, kapsułka tymianku i oregano z najnowszej serii Kamis, oraz majeranek
  • 1 łyżeczka oleju

Składniki na sos:

  • 1/4 litra wody
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku

Mięso z szynki siekamy w szatkownicy FP 270. Ryż gotujemy  na półtwardo i studzimy.
Kapustę drobno kroimy nożem, przelewamy wodą z gotowania ryżu, studzimy.
W dużej misce wyrabiamy posiekane  mięso z szynki, ryż, sparzoną kapustę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wymienionymi ziołami.
Wbijamy do mięsnej masy 2 jajka oraz dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Formujemy owalne kotlety i smażymy na złoto z obu stron na 1 łyżeczce oleju na patelni delimano dry cooker, która wymaga tylko niewielkiej ilości tłuszczu.
Mieszamy wodę z keczupem i przecierem, doprawiamy płyn i zalewamy „gołąbki”. Dusimy pod przykryciem całość  po 5 minut z każdej strony, aż sos zgęstnieje. Gołąbki bez zawijania podajemy z ziemniakami.

Przepis na gołąbki bez zawijania – Prosto, szybko, smacznie!
Poniżej znajdziecie kila moich pomysłów na gołąbki:

gołabki z kurkami

gołąbki na parze

gołąbki w kapuście włoskiej

gołąbki z kaszą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Przepis na gołąbki bez zawijania

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *