Masz odwieczny problem co zrobić na obiad? Polecam kolejny przepis na mięso z zielonym, zdrowym farszem: Schab faszerowany cukinią. Tym razem jako farsz do schabu została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra.
Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą.
Składniki:
4 plastry schabu dobrze rozbite,
sól i grubo mielony czarny pieprz,
domowy sos pomidorowy, może być keczup
młoda cukinia
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą.
Pingback: Placki z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Schab faszerowany podgrzybkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sałatka ziemniaczana z bobem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa krem z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię