Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa.

Schab w sosie ziołowym został przygotowany na bazie schabu peklowanego parzonego, ale że przygotowanie takiego schabu zajmuje kilka dni poniżej podam Wam przepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu.

Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki.
Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa:

Schab w sosieSchab w sosieSkładniki:
1 kg schabu wieprzowego
2-3 szklanki  wrzącej wody
mały pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 -3 liście laurowe
kilka ziaren czarnego pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
Sól
sos:
1 łyżka  masła
2 łyżki  mąki pszennej
1 szklanka  wywaru z gotowania schabu
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól i biały pieprz do smaku
Natka pietruszki, oregano, tymianek i koperek
Dodatki:
Sałatka kolorowa z rukoli i pomidorów
Kuskus

Przygotowanie: Schab wieprzowy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grube plastry. Rondel z grubym dnem rozgrzewamy i delikatnie obsmażamy plastry schabu z obu stron na suchej patelni. Zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę podpieczoną nad gazem (jak do rosołu). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprawiamy do smaku solą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut aż schab zmięknie. Odlewamy trochę wywaru i studzimy, wykorzystamy go do zrobienia sosu na zasmażce.

Przygotowujemy sos śmietankowy z ziołami. Jak przygotować zasmażkę? Na maśle robimy jasną zasmażkę. Na patelni topimy masło. Dosypujemy mąkę i na dużym ogniu szybko zasmażamy mąkę, ale bez je rumienienia. Stopniowo dolewamy do zasmażki zimny wywar z gotowania schabu i śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką rózgową i zagotowujemy sos.

Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą, dodajemy posiekane świeże zioła.

Ugotowane plastry schabu wyjmujemy z wywaru, układamy na talerzach np. po 2 plastry i polewamy sosem ziołowym, podajemy z kuskus i sałatką, resztę sosu możemy podać w sosjerce.

Taka wieprzowa sztuka mięsa smakuje też doskonale w sosie chrzanowym z puree ziemniaczanym i buraczkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *