Tort naleśnikowy bolognese

Lubimy naleśniki w różnych konfiguracjach, ale ostatnio smakują nam w wersji wytrawnej pod postacią tortu. Gdy znudzą wam się tradycyjne naleśniki to możecie trochę z nimi pokombinować i wymyślić swoją wersję. Możemy przygotować ich wersję o smaku bolognese, bo kto powiedział, że tylko spaghetti ma się tylko tak nazywać. Naleśniki przełożone tartym serem i sosem mięsno-pomidorowym. Przepis na naleśniki tutaj Potrzebujemy 5 naleśników.

Tort naleśnikowy bolognese jest idealnym daniem na obiad, ale ze względu na swój idealny wygląd może nadać się na jakąś uroczystość, wtedy usłyszycie słowa zachwytu.

Składniki:
  • 4 szt naleśniki,
  • 1/2 kg mięsa z łopatki,
  •  cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól morska w młynku Kamis,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka margaryny,
  • bułka tarta
  • 1 op. przecieru pomidorowego w kartoniku,
  • 25 dag sera tartego ostrego,
  • ognista mieszanka przypraw Kamis,
  • 1 łyżka przyprawy do Bolognese Kotanyi (papryka, cebula, czosnek, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz)

Przygotować farsz: Mięso od szynki kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w szatkownicy FP 270 Kenwood. Szklimy na oleju pokrojone cebule wraz z posiekanym czosnkiem,  dodajemy zmielone 1/2 kg mięsa mielonego, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dusimy 5 minut.  Dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego, dusimy około 10 minut.
Tortownicę smarujemy tłuszczem następnie wysypujemy bułką tartą, na dnie układamy naleśnik, wokół rantu posypujemy starty ser i wykładamy na środku 1/3 farszu mięsno-pomidorowego. Układamy tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obsypany tartym serem.

Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Kroimy na 4 części, wykładamy na talerzem posypujemy listkami świeżego tymianku.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tort naleśnikowy bolognese

Skomentuj Macierzanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *