Tort naleśnikowy bolognese

Lubimy naleśniki w różnych konfiguracjach, ale ostatnio smakują nam w wersji wytrawnej pod postacią tortu. Gdy znudzą wam się tradycyjne naleśniki to możecie trochę z nimi pokombinować i wymyślić swoją wersję. Możemy przygotować ich wersję o smaku bolognese, bo kto powiedział, że tylko spaghetti ma się tylko tak nazywać. Naleśniki przełożone tartym serem i sosem mięsno-pomidorowym. Przepis na naleśniki tutaj Potrzebujemy 5 naleśników.

Tort naleśnikowy bolognese jest idealnym daniem na obiad, ale ze względu na swój idealny wygląd może nadać się na jakąś uroczystość, wtedy usłyszycie słowa zachwytu.

Składniki:
  • 4 szt naleśniki,
  • 1/2 kg mięsa z łopatki,
  •  cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól morska w młynku Kamis,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka margaryny,
  • bułka tarta
  • 1 op. przecieru pomidorowego w kartoniku,
  • 25 dag sera tartego ostrego,
  • ognista mieszanka przypraw Kamis,
  • 1 łyżka przyprawy do Bolognese Kotanyi (papryka, cebula, czosnek, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz)

Przygotować farsz: Mięso od szynki kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w szatkownicy FP 270 Kenwood. Szklimy na oleju pokrojone cebule wraz z posiekanym czosnkiem,  dodajemy zmielone 1/2 kg mięsa mielonego, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dusimy 5 minut.  Dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego, dusimy około 10 minut.
Tortownicę smarujemy tłuszczem następnie wysypujemy bułką tartą, na dnie układamy naleśnik, wokół rantu posypujemy starty ser i wykładamy na środku 1/3 farszu mięsno-pomidorowego. Układamy tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obsypany tartym serem.

Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Kroimy na 4 części, wykładamy na talerzem posypujemy listkami świeżego tymianku.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tort naleśnikowy bolognese

Pozostaw odpowiedź Macierzanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.