Ziemniaki smażone na patelni z groszkiem i pomidorami to nasza propozycja przygotowania szybkiego obiadu w 15 minut. Gdy tylko pojawiają się młode ziemniaki to piekę je w piekarniku, albo przygotowuję ziemniaki smażone na patelni. Nasz sposób jest bardzo prosty, to nasz patent na przygotowanie apetycznie wyglądających, smacznych, smażonych ziemniaków na patelni z cukrowym groszkiem i pomidorkami koktajlowymi! Wykorzystujemy do smażenia tyle ziemniaków ile nam potrzeba. Na 1 kg ziemniaków potrzebujemy garść cukrowego groszku i kilka sztuk pomidorów koktajlowych.
Uwielbiamy ziemniaki w takiej postaci, doskonale pasują do grillowanego lub pieczonego mięsa, tym razem zostały podane do grillowanego schabu.
Jak przygotować szybko pyszne smażone ziemniaki na patelni?
Polecam też inne przepisy na ziemniaki:
młode ziemniaki z piekarnika.
młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem
śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
oliwa
sól morska gruboziarnista i pieprz młotkowany z kolendrą
suszone oregano lub tymianek
oliwa z chili i czosnkiem
garść cukrowego groszku
pomidorki koktajlowe
zielony koperek
Przygotowanie: Umyte ziemniaki podgotowujemy ok. 10 minut w łupinkach, bez dodatku soli. Ziemniaki dokładnie odcedzamy na durszlaku i kroimy je na połówki. Przekładamy je do miski i skrapiamy ziemniaki oliwą, doprawiamy solą gruboziarnistą, pieprzem oraz suszonym oregano. Smażymy ziemniaki na rozgrzanej patelni ok. 5 minut aż będą złote, wrzucamy groszek i pokrojone na ćwiartki pomidorki, jeszcze chwilkę całość podsmażamy, dodajemy posiekany młody koperek i całość mieszamy. Do tak usmażonych młodych ziemniaków podajemy np. grillowany schab. Smacznego!
Pingback: Najlepszy schab z grilla - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię