Polecam Wam przygotować bardzo smaczne danie. Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem zapiekane w sosie. Klopsiki są pikantne, gdyż są przygotowane z dodatkiem sosu pomidorowego chilli, a do sosu dodany został jeszcze pieprz cayenne i gałka muszkatałowa.
Klopsiki przygotowujemy bardzo często, a klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna.
Tym razem klopsiki zostały podane w formie zapiekanki, danie jest szybkie w przygotowaniu, jedynie trochę czasu zajmuje uformowanie klopsików, a potem danie w zasadzie robi się samo, tzn. zapieka 😉
Przepisów na klopsiki jest sporo na blogu. Klopsiki można przygotować w wersji light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie.
Składniki:
40 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli
1 łyżka kaszki manny
sól morska i pieprz do smaku
majeranek
prażona cebulka
zielone szparagi
ok. 100 g suchego makaronu
Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie do zapiekania. Pomiędzy klopsikami układamy pokrojone w kostkę szparagi, suchy makaron, a na wierzchu kawałki szparagów wraz z główkami, zalewamy sosem (tym razem gotowym, gdyż testowałam nowy produkt Winiary, bazę do jasnych sosów) i wstawiamy do piekarnika. Całość zapiekamy w piekarniku w 150 stopniach C z włączonym termoobiegiem.
Przygotowujemy sos do zalania zapiekanki :
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany 18%
100 ml mleka 3,2%
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
Sos przygotowujemy mieszając mąkę ziemniaczaną z mlekiem, dodajemy też śmietanę i przyprawy, całość łączymy za pomocą trzepaczki. Tak przygotowanym sosem polewamy klopsiki, pokrojone szparagi i ułożony w naczyniu suchy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku w 150 stopniach C z włączonym termoobiegiem ok. 45 minut. W razie potrzeby możemy wydłużyć czas zapiekania.
ten sos mleczny świetnie komponuje się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM.