Ogórki małosolne to jedna z tych rzeczy, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. A sezon na ogórki małosolne powoli się już zaczął. Piotrek ma swój przepis, wg którego wychodzą mu zawsze pyszne, twarde małosolne ogórki. Zawsze czekamy na ogórki gruntowe z działki mojego taty, ale to jeszcze trochę potrwa. Wczoraj więc zdecydowaliśmy się kupić ogórki z marketu, mimo, że ich cena jeszcze nie jest niska. te ogórki nadają się już do jedzenia po jednym dniu leżakowania w osolonej wodzie, trzeba jednak pamiętać, żeby ogórki zalać gorącą, osoloną wodą.
Czasami chęć zjedzenia np. tych błyskawicznych ogórków małosolnych jest większa;) mimo wysokiej ich ceny, ale na zachcianki nie ma mocnych 😉
Najlepsze Ogórki małosolne błyskawiczne:
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- wiązka liści chrzanu i korzenia, z baldachami kopru i małą główką czosnku,
- 1 i 1/2 łyżki soli,
- 1 i 1/2 litra wody ,
Ogórki dokładnie myjemy. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 łyżki soli. Do glinianego garnka wkładamy połowę chrzanu, koper i czosnek, wkładamy ogórki, dodajemy resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlewamy gorącą, osoloną wodę, przykrywamy talerzykiem. Po 1 dniu leżakowania w zalewie, ogórki nadają się już do jedzenia.
takie ogórki pychota, wystarczy że będą pachnniały koprem
jutro idę po ogóraski i dodatki – garnek już czeka 🙂
Ogórki małosolne to jedna z tych rzeczy, które uwielbiam w polskiej kuchni.
Pingback: Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Uwielbiam ogóreczki pod każdą postacią, a małosolne i konserwowe w szczególności 🙂
JA DO OGÓRKÓW DODAJE LIŚCIE Z WINOGRON,WIŚNI ,CZARNAJ POŻECZKI ,BO MAM TO NA DZIAŁCE PYCHOTA
„Pożeczki”? „Czarnaj”?
Czepialski co nigdy się nie pomylił się odezwał…
😁😁😁
Pingback: Pikantne ogórki na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ogórki kiszone na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ogórki małosolne na sucho - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ogórki w sosie pomidorowym na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mam taki sam kufel, a Twoje ogórki jak z najlepszej spiżarni – pozdrawiam 🙂
Pingback: Ogórki małosolne w plastrach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kiełbasa słoikowa. Kiełbasa ze słoika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
to są ogórki gotowane
Pingback: Jak zrobić kisiel? Domowy kisiel - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
😁😁😁
Te ogórki są dobre dopiero po tygodniu.Ja tak samo robię zalewane wrzątkiem ,nawet te na później