Tarte ogórki w sosie pomidorowym powstały przypadkowo. Bardzo lubimy ogórki, a szczególnie smakują nam ogórki małosolne i kiszone, oraz ogórki konserwowe. Przepis, o którym wspomniałam wymyśliłam, gdy po przyjeździe z urlopu pod folią na działce były tylko przerośnięte ogórki, które nie nadawały się do kiszenia, ale żal było je wyrzucić. Nazbierałam więc sporą ilość tych wielkich, żółknących już ogórków z dużymi pestkami i przyniosłam do domu. Zmuszona byłam w jakiś sposób je wykorzystać, więc postanowiłam ogórki obrać i wydrążyć ich gniazdka nasienne, a potem zetrzeć połączyć z przyprawami, cukrem i octem, oraz przecierem pomidorowym, z tego połączenia powstał rewelacyjny w smaku sos z tartych ogórków do słoików.
Ten dziewiczy przepis na Ogórki w sosie pomidorowym muszę przyznać, że jest bardzo udany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały.
Cały letni sezon robimy ogórki małosolne, sporo kisimy ogórków na zimę, trochę ogórków robię w postaci korniszonów, oraz sałatkę szwedzką z ogórków.
1,5-2 kg przerośniętych ogórków
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
500 g przecier pomidorowy z chili
Przygotowanie: Umyte ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypujemy solą i zostawiamy na 30 minut, gdy puszczą sok odciskamy starte ogórki na durszlaku. Do garnka przekładamy pikantny przecier pomidorowy, wsypujemy cukier, zagotowujemy, gotujemy aż cukier się rozpuści, wlewamy ocet, dodajemy przyprawy, tarte ogórki, gotujemy ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Całość przekładamy wraz z przyprawami do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki dokładnie i pasteryzujemy słoiki pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok. 15 minut, zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną, wystawiamy je w chłodne, ciemne miejsce.
Słoiki można również pasteryzować w piekarniku w 125 stopniach C, ok. 15 minut.
Otworzyłam na próbę pierwszy słoik sosu, w połączeniu z mięsem mielonym może stanąć w szranki z sosem bolognese 😉
Rewelacja, dzisiaj robilam, nadaje sie do klopsikow i kurczaka, pozdrawiam.
Ciesze się, że przepis przypada do gustu czytelnikom bloga, ja robiłam z mięsem mielonym do makaronu.
Pyszne. Dziś właśnie poszedł ostatni słoik z zeszłorocznych zapasów. 🙂
Pingback: Ogórki w zalewie musztardowej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze przepisy na ogórki na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Co zrobić z pomidorów? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię