Pomidory na zupę do słoików. Pomidory w sosie pomidorowym. Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę pomidorową, sos lub piję. Na blogu znajdziecie masę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery, sosy, na zimę. W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz sama przygotowuję pieczone pomidory, sos pomidorowy na zimę lub pomidory na zupę do słoików.
Hurtowo przygotowuję pomidory tym sposobem do słoików. Można je pasteryzować w piekarniku, ale równie dobrze można to zrobić w garnku wyłożonym ścierką.
Pomidory na zupę robię w bardzo szybki sposób, który zajmuje dosłownie 20 minut. Jedyna praca to pokrojenie ich i wstawienie słoików do pasteryzowania. Po otwarciu słoika wystarczy zawartość przetrzeć przez sito, a jak kto woli to pomidory można sparzyć wrzącą wodą i z pomidorów przed włożeniem do słoika ściągnąć skórkę i dopiero zalać je sosem.
Kupiłam 5 kg pomidorów lima, umyłam, połowę pokroiłam w ćwiartki i włożyłam ciasno do umytych, suchych słoików, z drugiej połówki ugotowałam sos pomidorowy, którym zalałam pomidory w słoikach. Przygotowałam wszystko w moim robocie kuchennym, a którym można miksować i gotować.
Najpierw do stalowego pojemnika wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidory, dodałam sól, pieprz i cukier (po ok. 1 łyżeczki) w ciągu 30 sekund pomidory zostały zmiksowane na puree, następnie ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam 30 minut w 100 stopniach C z włączonym termoobiegiem. ZImą wystarczy odkręcić słoik i ugotować pomidorówkę lub zrobić sos.
Pomidory można zmiksować w blenderze kielichowym i gotować w garnku, doprawić przyprawami do smaku. Można też nie gotować sosu, tylko ułożyć ćwiartki pomidorów w słoikach, wsypać do każdego słoika płaską łyżeczkę soli, trochę cukru i zakręcić słoik. Gdy już wszystkie słoiki z pomidorami zakręcimy, wstawiamy je do piekarnika i pasteryzujemy.
Uwielbiam otworzyć taki słoik, jak zima już przydługa i jakąś taką niespecjalna 😄
Prawie podobnie 😂robię, czyli niewiele włożonej pracy a efekt…pycha 😄
Robiłam takie pomidory w ćwiartkach bez zalewy z solą pasteryzowałam na sucho niestety wszystko spleśniało i nie wiem dlaczego
Może nakrętki były nieszczelne, albo za krótko pasteryzowałaś!
suche wieczka i zawsze nowe.
Pingback: Pomidory w słoikach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię