Sos z papryki i pomidorów

Sos z papryki i pomidorów do makaronu. Czas przetworów na zimę zaczął się , podam Wam szybki i prosty przepis na sos z papryki, pomidorów i czosnku, który wykorzystuje często jako dodatek do makaronu. To kolejna propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej. Polecam też przepis na najlepsza pastę paprykową, bardzo pikantną, więc z jej ilością trzeba uważać.

Polecam zbiór przepisów na przetwory z pomidorów, 
z ogórków, oraz papryki.

Uwielbiam pomidory i paprykę na surowo, oraz wszelkie przetwory przygotowane na ich bazie.

Mówię Wam, ten dzisiejszy sos jest bardzo dobry! Sos można wykorzystać na dwa sposoby: jako dip na zimno, oraz na ciepło jako dodatek do dań z makaronem, jak lubicie ryż to z  ryżem też. Warto napełnić słoiki sosem z papryki i pomidorów.

Składniki na 4 słoiki 250-300 ml Sosu z papryki i pomidorów :

1 kg pomidorów np. Lima
2 kg papryki czerwonej
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 pełna łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
6 ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek do sosu

Sposób przygotowania Sosu z papryki i pomidorów do makaronu.

Pomidory i paprykę myjemy. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne. Z pomidorów usuwamy zgrubiałe końcówki. Pomidory wraz z papryką kroimy na ćwiartki i partiami miksujemy w kielichowym blenderze wraz ze wszystkim składnikami. Miksujemy tak długo aż uzyskamy gładką konsystencję. Następnie przekładamy całość do garnka z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje.  Przekładamy sos do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem.

Moja Rada. Po otwarciu słoik z sosem można przechowywać w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze na wierzch wlać odrobinę oliwy lub oleju, dzięki temu zabezpieczeniu sos nie będzie pleśnieć, może tak stać i nic z nią złego się nie stanie!

Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Idealny do wszelkich dań obiadowych.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Sos z papryki i pomidorów

Skomentuj Marcin Kamyk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *